Spreker

Weg met zekerheid!

We verlangen naar zekerheid, maar te veel zekerheid kan ons ook erg onzeker maken. In deze lezing prikkelt Müller haar publiek om na te denken over drie vragen: welke onzekerheden kom ik tegen? Welke zekerheid wil ik loslaten? En: welke onzekerheid wil ik behouden? Aan de hand van Griekse mythen en persoonlijke ervaring geeft Moïra een verfrissende en ontroerende blik op de positieve efecten van onzekerheid.

“Moïra is een zeer gevoelige filosofe die de grote verhalen terug brengt. Onderwerpen als vrijheid, noodlot, onzekerheid en vrije wil weet zij als geen ander bespreekbaar te maken en zij schuwt de inbreng van haar eigen persoonlijkheid niet. Zij schrijft prachtig en indringend en ook als spreekster kan ik haar van harte aanbevelen. Een voordracht van Moïra laat een onuitwisbare indruk achter op het publiek. Werken met Moïra is een feest en voor menigeen zullen nieuwe werelden zich ontvouwen.”  Albert de Booij, Oprichter en DGA Speakers Academy.

“Je zette me op mijn stoel neer, de reflectie momenten raakte me zeer.” Professional NAH.

“Geweldig verhaal met prachtige mythes!” Deelnemer Comenius Summercourse.

De kracht van kwetsbaarheid

Achilles
Oh schone muze, zing voor ons de wrok van Achilles

Er was er eens een held die een kort en gedenkwaardig leven verkoos  boven een lang maar nietszeggend bestaan. Hij was de moedigste held  der Grieken. Hij kende vrees noch leed. Totdat zijn geliefde vriend  Patrokles zijn leven offerde voor het zijne.

In deze lezing vertelt filosofe Müller op een warme manier één van de oudste verhalen die onze Westerse cultuur kent: De  Ilias. De oorlog van Troye laat ons zien hoe menselijke ambitie en wrok in staat zijn alle humaniteit weg te nemen; maar ook hoe de erkenning van de menselijke kwetsbaarheid tot hoop en compassie kan leiden.

 

“De ontspannen wijze van presenteren en haar omgang met haar publiek zorgen ervoor dat zij mensen voor zich kan winnen. Op zeer deskundige wijze legt zij een link met heden en verleden.”

Harry Dumay, Sr. Adviseur Leren en Ontwikkelen, Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Weg met geluk!

geluk1

Geluk lijkt in onze Westerse samenleving een noodzakelijke beloning van onze vrije wil. Als we ‘echt’ willen, genoeg aan zelfonderzoek doen en ons blijven ontwikkelen, zouden we de ‘meesters van ons eigen lot’ kunnen worden. De successen van deze aanpak, die sinds Socrates al populair is, zijn echter betwistbaar, meent Müller. Aan de hand van de Griekse filosofie en mythen gaan we op zoek naar een andere invulling van geluk, die niet gebaseerd is op controle, maar op het vriend worden van ons lot.

“We hebben het nu met elkaar nog steeds over hoe we meester of vriend kunnen worden van ons lot en zo geluk iets bereikbaarder te maken in Utopia”

Inwoner Utopia.

Prometheus: harde levenslessen

Prometheus gaf de mens het vuur, met alle creatieve én destructieve mogelijkheden van dien. Maar deze gewiekste Griekse god gaf de mensen nog een belangrijker geschenk, namelijk: de moed om niets te doen.  Rampen en oorlogen laten zien dat de mens nog lang niet klaar is met het zoeken naar het juiste evenwicht tussen zijn ambitie en zijn kwetsbaarheid. Het vuur kan de mens niet alleen verlichten, maar ook verblinden en zelfs verteren. In deze lezing prikkelt Müller haar publiek met de vraag of we alles moeten willen wat we kunnen willen.

“Moïra is als spreker en trainer sterk onderlegd, sprankelend en vol humor.”

Johannes Crol, trainer bij adviesbureau Turner.